Najpogostejša vprašanja o konopljinem olju

Najpogostejša vprašanja o konopljinem olju »Res je zanimivo videti, kako se bo krog sklenil. Že tisoče let je bila konoplja vir zdravja zaradi svojih koristnih lastnosti; zahvaljujoč modernim znanstvenim raziskavam vemo danes ponovno to, kar so vedele že starejše ženske. Konopljino olje bo veliko prispevalo, še posebej na področju kože, npr. pri ekcemih.«

Michael van Straten,
avtor knjige »Super Foods for Children« (»Super hrana za otroke«)ZAKAJ IZBRATI KONOPLJINE PROIZVODE?
* Konopljino olje je bogat vir esencialnih maščobnih kislin (EFA): Omege 6 (Linolna maščobna kislina), Omege 3 (alfaLinolenska) in GLA (gamaLinolenska), ki so pomembne za optimalno zdravje našega telesa. Telo samo ne more proizvajati esencialnih maščobnih kislin, ki so vitalnega pomena za strukturo in delovanje tkiva v telesu.
* Esencialne maščobne kisline lahko pridobimo s konopljinimi semeni v prehrani, ki so hkrati tudi bogat vir beljakovin (približno 25%) z vsemi devetimi esencialnimi aminokislinami.
* Omega 3, 6 in GLA so v biokemičnem optimalnem razmerju 3:1. Prisotnost teh maščobnih kislin v tem razmerju izboljšujejo stanje naše kože, kot npr. ekceme, psoriazo (luskavica) in akne.
* Konopljino olje pripomore pri vnetjih, npr. pri revmatičnem artritisu, osteoporozi, Crohnovi bolezni, ulceroznem kolitisu ipd.
* Konopljino olje vsebuje aktivno komponento GLA, ki je lahko uspešna pri zdravljenju ekcemov, PMSa, pri menopavzi in artritisu.

KOLIKO OLJA MORAMO ZAUŽITI, DA UČINKUJE POZITIVNO?
Predlagamo naslednje doziranje:

* Odrasli (1 do 2 jedilni žlici dnevno, najbolje v prehrani)
* Dojenčki do 14 mesecev (1 do 2 čajni žlički dnevno v prehrani)
* Otroci nad 14 mesecev (2 do 4 čajne žličke dnevno)

Ko je dosežen optimum, bo koža postala gladka, mehka in žametna.

ALI JE OLJE PRIMERNO ZA CVRTJE?
Ne, olje ni primerno za cvrtje, za segrevanje na visokih temperaturah. Lahko ga segrevamo do nekje 150 oz. 180°C za manj kot 15 minut. Pri visokih temperaturah nastajajo škodljive transnenasičene maščobne kisline.

ALI LAHKO KONOPLJINO OLJE POMAGA PRI ALERGIJAH?
Že stoletja so uporabljali konopljino olje za razne medicinske namene, od kožnih težav do kardiovaskularnih bolezni. Ker je konoplja brez laktoze in glutena, je še posebej primerna za tiste diete, kjer ne smemo uživati laktoze, mlečnih izdelkov, veliko sladkorja ali maščob, primerna je tudi za vegane.

KATERE SO PREDNOSTI UŽIVANJA KONOPLJINEGA OLJA V PRIMERJAVI Z LANENIM OLJEM?
Razmerje esencialnih maščobnih kislin 3:1 (trije deli Linolne kisline in en del alfaLinolenske kisline) v konopljinem olju je bolj zaželeno za dieto človeka, saj ustreza oz. je enakovredna zahtevam po prehrambeni vrednosti. Preveč enega dela lahko povzroči pomanjkanje drugega.
Laneno olje ima, kljub veliki vsebnosti Omege 3, razmerje1:5. Dolgoročno uživanje lanenega olja lahko vodi do pomanjkanja Omege 6, kar povzroči simptome suhe in tanke kože ter bolečine v sklepih. V primerjavi s konopljinim oljem, laneno olje ne vsebuje GLA, derivata Omege 6, nenasičene maščobne kisline, ki je vitalnega pomena za človeški metabolizem. Konopljino olje je lahko uspešno pri zdravljenju ekcemov, predmenstrualnega sindroma (PMS) in artritisa.

KAKŠEN OKUS IMA KONOPLJINO OLJE?
Ima podoben okus kot temno olivno olje, nežen okus po oreščkih.

KAJ PA ALERGIJA NA OREŠČKE?
Konopljino seme je sadež, ne spada med oreščke. Alergične reakcije na konopljino seme ali olje niso poznane.

ALI JE VARNO DAJATI KONOPLJINO SEME DOJENČKOM?
Da. Konopljino seme in olje je varno tudi za dojenčke. Doziranje je manjše kot za majhne otroke ali odrasle.

ALI STE LAHKO OMAMLJENI OD JEDILNE KONOPLJE?
Ne. Konopljino olje in kapsule vsebujejo 0% THCja, saj semena prej očistijo in operejo.

KAKO SHRANJUJEMO KONOPLJINO OLJE?
Esencialne maščobne kisline lahko poškodujemo, če olje izpostavljamo svetlobi, temperaturi in zraku, zato je hladno stiskano v prostoru brez kisika. Po odprtju priporočamo hraniti v hladilniku. Lahko ga tudi zamrznemo za leto dni. Zaradi obstojnosti je shranjeno v temnih steklenicah, da ni izpostavljeno svetlobi. Po odprtju priporočamo, da ga v treh mesecih porabite.

KAKO UPORABLJAMO SEMENA IN OLJE V KUHINJI?
Za ohranitev dobrih sestavin lahko samostojno uživamo semena in olje, lahko pa ju uporabljamo kot dodatek pri kuhi. Je okusna alternativa olivnemu olju. Lahko ga uporabljamo za solate, prilijemo na testenine, pečen krompir ali zelenjavo.