Jedi s konopljo

Solata s semeni konoplje Konoplja je v davnih časih spreminjala svet, namreč, tista nedolžna, ki jo poznamo pod imenom industrijska. Vendar tudi njena indijska sorodnica nikakor ni od muh, toda to je že druga zgodba. Kar se priprave hrane tiče, je konoplja »ena a«, prav nič psihoaktivna, zato toliko bolj hranilna.

Jedi s konopljo

Konoplja je zelo važna predivna rastlina, ki se v naši državi vzgaja še v veliko večjem obsegu kakor lan, je leta 1935 v knjižici Lan in konoplja zapisal kmetijski svetnik Vinko Sadar. Šestnajst let pozneje je bil v knjigi Oljnice, korenovke, predivnice in hmelj še vedno navdušen nad njo, saj je »v Jugoslaviji najvažnejša in najkoristnejša predivna rastlina in druga najvažnejša industrijska rastlina sploh«. Seveda je pisal o industrijski konoplji, ki glede na zorni kot k sreči ali na žalost - za pripravo jedi pa vsekakor k sreči -, ne vsebuje psihoaktivnega tetrahidrokanabinola, na kratko THC, a se zelo izkazuje kot surovina za predivo oziroma tkanine in končno za zelo naravna oblačila. Toda tokrat nas zanimajo predvsem njene kulinarične lastnosti, ki so bile v prejšnjem stoletju zaradi pomembnosti konoplje kot predivne rastline komaj znane, zdaj pa so spet v ospredju. Kajti v sodobnih (kuharskih) knjigah ne najdemo zgolj navodil za pripravo solat, juh, enolončnic in polivk za testenine, seveda s konopljo, ampak tudi navodila za različne zelenjavne, ribje in mesne jedi, seveda prav tako s konopljo. Da o sladoledih, pecivu, kruhu in ne nazadnje, če ne predvsem, o pivu s konopljo niti ne govorimo, temveč le preizkušamo, okušamo in cmokamo.

Kaj pojemo in kako

Pri konoplji pojemo vse: semena, nakaljena semena, mlade rastline, liste razvitejših rastlin. Kar ostane, ne nesemo na kompost, vsaj v teoriji ne, saj so konopljina stebla imenitna surovina za izdelavo raznovrstnih tkanin in oblek, resda bolj grobih, a zato toliko trpežnejših in v današnjem času sila modnih.
Pri konoplji pojemo, kakor smo že povedali, vse, dokler so njeni deli mladi, mehki in okusni, torej ne preveč trpki, medtem ko morajo biti semena primerno zrela. Ne smemo pozabiti, da v isto družino kot konoplja spada tudi hmelj, ki je imenitna zelenjava - vsaj njegovi poganjki, medtem ko so soplodja po učinku na naše telo že nekoliko psihoaktivna, pomirjevalna. Lahko se mastimo s konopljinimi semeni, ki jih navadno kupimo v trgovinah z zdravo hrano, bodisi neoluščena in začinjena ter hrustljava bodisi oluščena in nezačinjena ter primerna predvsem za pripravo različnih nekuhanih, kuhanih ali pečenih jedi, enako kot moka iz konopljinih semen. Podobno uporabno je hladno stisnjeno konopljino olje, ki ga ponavadi dobimo na istih nakupovalnih mestih. Prav tako nas razveselijo nakaljena semena, ki jih v novo življenje seveda izvabimo sami in jemo v solatah vseh vrst. Nato, če konopljo posejemo na vrtu ali v posodah, pridejo na vrsto mladi poganjki in listi, ki so odlična solatna zelenjava. Na koncu rastne sezone spet pridejo v poštev semena, ki jih poberemo skupaj s poganjki, v katerih zorijo, posušimo, iztresemo in shranimo. Potem začnemo večni krog znova in spet.

Kratka navodila za gojenje

Neoluščena (nepražena, nezačinjena, kaljiva) semena industrijske konoplje, ki so na prodaj v trgovinah z zdravo hrano, gosto posejemo na pladnje z rodovitno zemljo ali na vrtne grede. Rastejo, naj nas ne preseneti, kot konoplja. Komaj se dobro obrnemo, semena že skalijo in so rastlinice vsaj nekaj centimetrov visoke, še preden se obrnemo drugič, pa so že dvakrat večje. Torej jih porežemo še pravi čas, saj zrastejo spet. In spet.

Priprava jedi

Kot smo že povedali, pri konoplji pojemo (skoraj) vse, seveda ob pravem času, na vse mogoče načine. Zmleta olupljena semena, tj. konopljino moko, uporabimo za zabelo, podobno kot zmleta sončnična semena, orehe, lešnike in druge oreščke. Hladno stisnjeno konopljino olje prav tako. Nakaljena semena, a v lupinah, zamešamo v solate in podobne osvežilne jedi. Mlade poganjke in liste dodajamo solatam vseh vrst. Nekoliko razvitejše liste lahko tako kot koprive uporabimo za juhe in enolončnice ali pa jih podušimo in popečemo ter ponudimo kot preprosto zelenjavno prilogo. Pripravimo jih tudi kot blitvo ali špinačo in seveda skupaj s skuto kot zavitek.

Zmešana solata s konopljinimi semeni

V skledo damo po skodelico narezanega radiča, naribanega korenja, kitajskega kapusa, surovega kislega zelja in oluščenih oziroma zmletih konopljenih semen. Namesto teh lahko uporabimo nakaljena neoluščena semena. Malo posolimo, prilijemo sok dveh limon, po želji zabelimo s konopljinim oljem in premešamo. Okrasimo z oluščenimi semeni.

Čebulna skuta s konopljinim oljem

Dobro zmešamo dve skodelici skute in skodelico drobno zrezane čebule. Malo posolimo, ne preveč varčno prelijemo s konopljinim oljem, znova premešamo in okrasimo z oluščenimi konopljinimi semeni.

Juha iz konopljinih poganjkov ali listov

Pripravimo jo tako kot juho iz kopriv: v posodi zarumenimo drobno zrezano čebulo, dodamo zvrhano skodelico narezanih konopljinih poganjkov ali listov in skodelico na majhne kocke narezanega krompirja. Zalijemo z dvema skodelicama vode in na srednje močnem ognju kuhamo približno 10 minut ali dokler se krompir ne zmehča. Potem juho začinimo s pol žličke muškatnega oreščka, jo malo posolimo in vmešamo 3 do 4 žlice kisle smetane. To je, dokler je ne pojemo, vse.

Konopljin sladoled

Če imamo strojček za sladoled, s pripravo ne bo nobenih težav, pa tudi če ga nimamo, stvar ne bo bistveno bolj zapletena. V skledo vlijemo skodelico smetane in dve skodelici sirotke ali skodelico mleka in skodelico vode. Dodamo skodelico moke iz konopljinih semen ter ščepec soli in sladkorja. Dobro premešamo, nalijemo v plastično posodo in damo v zamrzovalnik oziroma količino že na začetku priprave prilagodimo prostornini strojčka za sladoled. V zadnjem primeru pustimo, da elektrika dela za nas, v nasprotnem pa kljub njeni pomoči posodo vsaki dve uri vzamemo iz zamrzovalnika in vsebino dobro premešamo, da čim enakomerneje zamrzne. Sladoled za piko na i, tik preden ga postrežemo, prelijemo s konopljinim oljem.

Besedilo in fotografije: Dario Cortese

Vir: revija NeDELO (priloga Odprta kuhinja)