Bogastvo zdravja v kapljici olja

Olja-Lisa članek Rastlinska olja vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin in dragocenih snovi, ki vplivajo no dobro počutje. Poleg sončničnega olja (krepi celice in stene žil), ki se še vedno največ uporablja, je priporočljivo uživati vsaj še dve ali tri vrste olja, predvsem hladno stiskanega, ki ni tehnološko predelano.

1. Oljčno olje, ki je vključeno v mediteransko dieto, med drugim ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter ohranja lase in kožo prožne.

2. Orehovo olje pospešuje obnavljanje kožnih celic in presnovo maščob ter ščiti pred možgansko in srčno kapjo.

3. Osatovo olje vsebuje veliko linolenske kisline, ki preprečuje strjevanje krvi, uravnava krvni tlak in znižuje maščobe v krvi.

4. Bučno olje vsebuje skoraj 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin. Ugodno vpliva na živčni sistem in povečuje mišično moč.

5. Laneno olje je bogat vir omega 3 maščobnih kislin. Omogoča obnovo celičnih struktur, poveča imunsko odpornost in izboljša hormonsko ravnovesje.

6. Repično olje ima najbolj optimalno razmerje maščobnih kislin, zato je pomemben del uravnotežene prehrane.

7. Olje grozdnih pešk je bogato z vitaminom C in blagodejno vpliva na srce, krvni obtok in presnovo.

8. Sojino olje vsebuje veliko lahko prebavljivih maščobnih kislin. Ima visoko temperaturno obstojnost in je osnova kitajske in makrobiotične kuhinje.

Štajersko-prekmursko bučno olje
Najboljše bučno olje pridobivajo iz semen štajerske buče, zato ni naključje, da je prav to olje kulinarična posebnost Prekmurja in štajerskega dela Slovenije. Olje je bogato z vitaminom E in ima ugodno maščobno-kislinsko sestavo. Njegov značilni okus in vonj prideta najbolj do izraza v zelenjavnih in mesnih solatah, še posebej v kombinaciji s čebulo in stročnicami. Uporablja se tudi kot začimba v omakah, rižotah in nekaterih sladicah.

Konopljino olje
Hladno stiskano olje iz semen jedilne konoplje se odlikuje z nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so linolna (omega 6) in alfalinolenska (omega 3), ki sta med rastlinskimi olji v optimalnem razmerju (3:1), ter gamalinolensko (GLA). GLA in nedavno odkrita omega-3-stearidon sta pomembna dejavnika za biosintezo prostaglandinov in sta nujno potrebna za delovanje hormonov, živcev, mišic ter krvnega pritiska. Olje se v kuhinji uporablja hladno, ni primerno za segrevanja na temperaturo nad 180°C.

Vir: revija Lisa