Univerza Maryland

Univerza Maryland Gamalinolenska kislina (GLA) spada med nujno potrebne ali esencialne maščobne kisline (EFA=essential fatty acid), ki jih primarno najdemo v rastlinskih oljih. Čeprav so EFA nujno potrebne za naše zdravje, jih samo telo ne more proizvajati, zato jih moramo pridobiti s hrano. EFA so nujno potrebne za:
- delovanje možganov,
- rast in razvoj,
- zdravje kosti,
- stimulacijo kože,
- rast las,
- regulacijo metabolizma,
- vzdrževanje reproduktivnih procesov (obnavljanje).

GLA lahko razen v konopljinem olju najdemo še v svetlinovem olju, boračevem olju in olju iz semen črnega ribeza (poudariti moramo, da je konopljino olje edino, ki je tudi jedilno, se pravi, da ni nujno, da ga zaužijemo v obliki kapsul!). Preverjene klinične in predhodne raziskave ameriških strokovnjakov predlagajo uporabo GLA za spodaj naštete bolezni.

Diabetes
GLA kot dodatek lahko podpira delovanje živcev (celična vlakna, ki prevajajo dražljaje) in pomaga preprečevati bolezni živcev, ki jih povzroči diabetes; npr. periferna neuropatija, odrevenelost, šumenje, bolečine, vročičnost, pomanjkanje občutka v stopalih in/ali nogah.

Očesne bolezni
GLA lahko pomaga če imamo suhe oči, npr. Sjögrenov sindrom, kjer imamo simptome sušenja oči, suha usta in pogosto tudi artritis tj. vnetje sklepov.

Osteoporoza
Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin, vključno z GLA, lahko vodi do osteoporoze. Raziskave so pokazale, da dodatek kombinacije GLA in EPA (eikozapentaenojske kislina) pomaga pri vzdrževanju ali povečanju kostne mase. Esencialne maščobne kisline lahko tudi povečajo absorbcijo kalcija, zvišajo odlaganje kalcija v kosti, zmanjšajo izgubo kalcija v urinu, izboljšajo moč kosti in povečajo njihovo rast. Vse to pripomore k izboljšanju kostne mase, torej moči.

Simptomi menopavze
Svetlinovo olje in GLA sta zelo popularni pri preprečevanju vročičnih izbruhov. Čeprav še niso dokazali prednosti jemanja GLA ali svetlinovega olja, veliko žensk poroča o vidnih izboljšavah. Preden začnete jemati GLA v ta namen, priporočamo posvetovanje z zdravnikom.
Predmenstrualni sindrom (PMS)
Kljub mešanim rezultatom analiz nekatere ženske z jemanjem GLA občutijo bistveno manjši PMS-sindrom. Izboljšana je bila predvsem napetosti v dojkah, občutek depresivnosti, razdražljivosti oz. preobčutljivosti ipd.

Ekcemi
Kar nekaj raziskav je pokazala pozitivne učinke jemanja GLA pri vnetju kože, še posebej pri lajšanju simptomov, kot so srbečica, rdečica, luščenje. Ker je od vsakega posameznika odvisno ali mu bo GLA pomagala, priporočamo posvetovanje z zdravnikom.

Alergije
Ljudje, ki so nagnjeni k alergijam, morajo zaužiti več esencialnih maščobnih kislin; doječe matere, nagnjene k alergijam, imajo nižji nivo GLA v mleku za dojenje, otroci nagnjeni k alergijam pa v krvi.

Revmatični artritis
GLA lahko zmanjša otekline sklepov, zatekanje in jutranjo okornost; lahko celo zmanjša količino zaužitih protibolečinskih zdravil pri revmatičnem artritisu.

Pomanjkanje pozornosti / hiperaktivna motnja (ADHD)
Čeprav so potrebne še nadaljnje raziskave vedenja otrok, je dieta z omega 3, omega 6 in GLA vredna truda.

Alkoholizem
GLA lahko domnevno zmanjša hrepenenje po alkoholu in preprečuje poškodbe jeter.

Rak
Čeprav obstajajo deljena mnenja, se je GLA izkazala kot koristna pri raku na prsih; nekateri celo trdijo, da je koristna pri raku na debelem črevesu in vseh ostalih vrstah raka. Najbolj pomembno pa je, da imamo primerno dieto z omega 3, omega 6 in GLA že od mladih let, da lahko poskusimo preprečiti nastanek raka.

Hujšanje
Neka študija dokazuje, da GLA deluje pri izgubi prekomerne telesne teže zlasti v družinah, kjer imajo vsi težave z debelostjo; druge študijo pa so pokazale, da je GLA bolj učinkovita pri ljudeh s hudo prekoračeno telesno težo (če smo prekoračili le 10% predpisane teže, nam GLA verjetno ne bo pomagala pri izgubi te teže.

Visok krvni pritisk, srčna obolenja
Študije na živalih so pokazale, da GLA (sama ali v kombinaciji z omego 3) lahko zniža krvni pritisk in pomaga preprečiti srčne bolezni. V neki študiji so ljudje z periferno arterijsko boleznijo, tj. blokado krvnih žil v nogah, zaznali izboljšanje krvnega pritiska.

Ulkus (razjeda, čir)
Predhodne raziskave so pokazale, da bi lahko imela GLA protirazjedne lastnosti.

OPOZORILO: Vsi podatki v poglavju GLA so iz leta 2002, iz Marylandske zdravstvene univerze (University of Maryland Medical Center), jemanje čiste GLA kisline pa zahteva dodatna posvetovanja z zdravnikom ter nadaljnje študije. Ne smemo pozabiti, da predstavljeno konopljino olje vsebuje poleg nujno potrebnih (esencialnih) maščobnih kislin (npr. linolna in linolenska kislina) le del GLA kislin, torej 2 do 4% GLA (glej tabeli Maščobna sestava različnih rastlinskih olj).

Vir: www.umm.edu/altmed/ConsSupplements/GammaLinolenicAcidGLAcs.html