Dr. Ronald R. Theimer Bergishe Wuppertal Universität

Roland Theimer KONOPLJINO OLJE IN NEURODERMATITIS. Že stoletja je znana uporaba konopljinega olja v medicinske namene. Do danes se je znanost osredinila samo na olje kot aktivno komponento, zato je bil pomen olja kot doprinos esencialnim maščobnim kislinam (linolna kislina, linolenska kislina in predvsem gamalinolenska kislina) večinoma neznan. Že manj kot 100g semen (ali 30g olja) zadovolji dnevno potrebo po esencialnih maščobnih kislinah. Sestava maščobnih kislin kaže visoko vsebnost polinenasičenih maščobnih kislin:

* linolna kislina (ali LA; družina omega 6),
* alfalinolenska kislina (ali LNA; družina omega 3)
* ter zelo redka gamalinolenska kislina (ali GLA; družina omega 6).

Hladno stiskano konopljino olje igra izredno pomembno vlogo kot prehrambni dodatek (linolne, linolenske kisline, GLA). Olje je zelo dobro jedilno olje in je edino jedilno olje, ki vsebuje tudi GLA. Lahko je del diete bolnikov z neurodermatitisom. To je še posebej pomembno za bolnike, ki imajo težave z jemanjem zdravil.

Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin lahko povzroči mutacije kože ali spremembe, kot so le-te vidne pri neurodermatitisu. Esencialne kisline so koristne tudi pri funkciji zaščite kože, ker regulirajo izgubo vode (ki je vidna v podkožnici). Ti simptomi naraščajo s pomanjkanjem esencialnih maščobnih kislin. Postopek zdravljenja neurodermatitisa z uporabo teh maščobnih kislin, poteka na dva načina: Običajno zdravljenje poteka tako, da zaužijemo linolensko kislino in GLA. Drug način pa je v obliki gela. Encimska pretvorba teh dveh kislin je v pacientu ločena; pojavi se pomanjkanje dolge verige maščobnih kislin; s pomočjo GLA pa se lahko stanje uravnoteži.

Učinkovitost je podprta tudi z analizami. O terapevtskem vplivu linolenske in GLA kisline je bilo že več raziskav.

1. Wright in Burton sta leta 1982 opravila analize z 99 odraslimi in otroki. Bolniki so prejemali 360 mg linolenske kisline in 45 mg GLA 12-krat na dan; trajanje: 12 tednov. Rezultat je bil vidno izboljšanje v patološkem pogledu kože; skupno je bila dosežena 30 % izboljšava. Pri zdravljenju tudi niso bili opaženi nobeni stranski učinki. Dnevni odmerek je bil enakovreden 12-krat po 1,5 g konopljinega olja.

2. V študiji Fiocchija in njegovih sodelavcev leta 1994, so zdravili otroke (povprečna starost 11,4 mesecev) z neurodermatitisom z 3 g GLA dnevno; trajanje: 28 dni. To je okoli 100 ml konopljinega olja. Zdravljenje se je izkazalo za varno in učinkovito ter brez stranskih učinkov.

3. Aanstey in sodelavci so leta 1990 opravili dvakratno kontrolirano placebo študijo, v kateri so kremo (ki je vsebovala GLA) preizkusili na 12 bolnikih z neurodermatitisom; trajanje: 12 tednov. S spremljanjem ugotovitev bolnikov je bila krema, ki je vsebovala GLA, superiorna ali nadrejena placebo kremi.

Pretvorba konopljinih semen in olja v aktivne substance: absorbcija 1 g GLA zahteva 100 g semen ali 30 ml olja. Da zadovoljimo dnevno potrebo po linolenski kislini, je dovolj 20 ml olja ali 50 g semen.

Do danes so zdravili neurodermatitis s svetlinovim in boračevim oljem. Ta olja, ki jih večinoma proizvajajo v tujini, niso pokazala terapevtskih prednosti pred konopljinim oljem in so tudi občutno dražja.